Super Common Sense

Super Common Sense

“Super Common Sense” is a new initiative by Arise IAS to help IAS aspirants to solve prelims questions just by using simple techniques of common sense. These techniques will help you find answers to questions even if you are not aware about the facts asked in the prelims question.

We were able to solve around 25% of prelims questions (50 marks !!!) in 2017 and 2016 exam just by applying our “Super Common Sense” techniques.

Disclaimer: Common Sense Techniques are just supplementary. They might help to boost some more marks/ save some time. But nothing can replace the systematic, regular study and accumulation of knowledge.

Join our telegram channel/group for daily updates/discussions/questions

TELEGRAM GROUP

Some samples of “Super Common Sense” techniques can be seen below

 

Q 1.With reference to river Teesta, consider the following statements:
1. The source of river Teesta is the same as that of Brahmaputra but it flows through Sikkim.
2. River Rangeet originates in Sikkim and it is a tributary of river Teesta.
3. River Teesta flows into Bay of Bengal on the border of India and Bangladesh.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans B
[SCS]: Our basic knowledge about geography says that Teesta river flows into Bangladesh before it enters Bay of Bengal. Also there is a dispute regarding Teesta water sharing. If Statement 3 is correct than wants of the point of sharing river when it getting into sea from Indian border itself. Also this points out that 3 is wrong. Now use elimination method, remaining option is b.

Q 10. According to the Wildlife (Protection) Act, 1972, which of the following animals cannot be hunted by any person except under some provisions provided by law?
1. Gharial
2. Indian wild ass
3. Wild buffalo
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: D
Important wild animals cannot be hunted. Why would UPSC like to reveal the names of animals that can be hunted? ūüėČ

Q 11. Which of the following statements is/are true of the Fundamental Duties of an Indian citizen?
1. A legislative process has been provided to enforce these duties.
2. They are, correlative to legal duties.
Select the correct answer using the code given below:
(a) only 1
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer ‚Äď D
Fix this in mind: Fundamental duties are neither enforceable, nor have legal recognition

Q 13. Which one of the following objectives is not embodied in the Preamble to the Constitution of India?
(a) Liberty of thought
(b) Economic liberty
(c) Liberty of expression
(d) Liberty of belief

Answer ‚Äď B
By heart preamble: Line 3 of the Preamble mentions,
LIBERTY of thought, expression, belief, faith and worship;
Also Economic Liberty means the right to earn a living in the occupation of your choice without unnecessary government interference i.e capitalism/free market which is not the economic policy of India.

Q 16. With reference to `Asia Pacific’ Ministerial Conference on Housing and Urban Development (APMCHUD)’, consider the following statements:
1. The first APMCHUD was held in India in 2006 on the theme `Emerging Urban Forms ‚Äď Policy Responses and Governance Structure‚Äô.
2. India hosts all the Annual Ministerial Conferences in partnership with ADB, APEC and ASEAN.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: D
UPSC is not looking for candidates with super memory power. Nor it wants the candidates to remember all the last 10 years themes of some conference. So, UPSC just wants to test how updated the candidate is and how logical he can think. `Emerging Urban Forms ‚Äď Policy Responses and Governance Structure‚Äô is a theme of 2017 conference. UPSC expects candidate to be aware of this. ADB,APEC and ASEAN is a crazy combination and all conferences in India is unpalatable.

Words like “all” and “only” in the questions are hints that UPSC uses to help smart students to arrive at the right answer quickly and surely ūüôā

Q 17. ‚ÄėDemocracy‚Äôs superior virtue lies in the fact that it calls into activity
(a) the intelligence and character ordinary men and women.
(b) the methods for strengthening executive leadership -> This is dictatorship not democracy
(c) a superior individual with dynamism and vision. -> All individuals are not superior
(d) a band of dedicated party workers. -> This is not democacy

Answer: A

Q 20. With reference to agriculture in India, how can the technique of `genome sequencing’, often seen in the news, be used in the immediate future?
1. Genome sequencing can be used to identify genetic markers far disease resistance and drought tolerance in various crop plants.
2. This technique helps in reducing the time required to develop new varieties of crop plants.
3. It can be used to decipher the host-pathogen relationships in crops.
Select the correct- answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: D

[SCS]: If you cannot eliminate options in science and tech questions then most of the time answer will be “All the above”

Q 21. The main advantage of the parliamentary form of government is that
(a) the executive and legislature work independently.
(b) it provides continuity of policy and is more efficient.
(c) the executive remains responsible to the legislature.
(d) the head of the government cannot be changed without election.

Ans. C

UPSC loves to shake your basics ūüôā

Q 26. With reference to the Parliament of India, consider the following statements:
1. A private member’s bill is a bill presented by a Member of Parliament who is not elected but only nominated by the President of India.
2. Recently, a private member’s bill has been passed in the Parliament of India for the first time in its history.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans D

[SCS]: Word “only” is the hint. And if something happened for first time in history and regular newspaper reader will definitely know about it.

Q 27. With reference to .the difference between the culture of Rigvedic Aryans and Indus Valley people, which of the following statements is/are correct?
1. Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of using them.
2. Rigvedic Aryans knew gold, silver and copper whereas Indus Valley people knew only copper and iron.
3. Rigvedic Aryans had domesticated the horse whereas there is no evidence of Indus Valley people having been aware of this animal.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

 

[SCS]: Again word “Only” is the key.

Q 30. One of the implications of equality in society is the absence of
(a) Privileges
(b) Restraints
(c) Competition
(d) Ideology

Ans. A
[SCS]: Special privileges -> inequality

Q 33. Which one of the following statements is correct?
(a) Right are claims of the State against the citizens.
(b) Rights are privileges which are incorporated in the Constitution of a State.
(c) Rights are claims of the citizens against the State.
(d) Rights are privileges of a few citizens against the many.
Ans: c
Rights are not privileges and are claims of citizens 

Q 35. Which of the following statements is/are correct regarding Smart India Hackathon 2017?
1. It is a centrally sponsored scheme for developing every city of our country into Smart Cities in a Decade.
2. It is an initiative to identify new digital technology innovations for solving many problems faced by our country.
3. It is a programme aimed at making all the financial transactions in our country completely digital in a decade.
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 2 and 3 only
Ans: b
[SCS]: Every city into Smart Cities in a decade ??? Is it realistic?. All financial transactions into Digital? No country has ever achieved that including US. 

Q. 37. With reference to Manipuri Sankirtana, consider the following statements:
1. It is a song and dance performance.
2. Cymbals are the only musical instruments used in the performance.
3. It is performed to narrate the life and deeds of Lord Krishna.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 only
Ans: b
Again Word “Only”. Circle it and see that option with suspicion then answer will flash in your mind

Q 38. Who among the following was/were associated with the introduction of Ryotwari Settlement in India during the British rule?
1. Lord Cornwallis
2. Alexander Read
3. Thomas Munro
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans: c

Lord Cornwallis is associated with zamindari system. UPSC also understands its a difficult question. But if you can eliminate option 1 its not that hard to arrive at the answer.

 

Q 42. Consider the following statements:
With reference to the Constitution of India, the Directive Principles of State Policy constitute limitations upon
1. legislative function
2. executive function
Which of the above statements is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
Ans: d
Fix this in mind: DPSP does not place any limitation on legislative and executive function, it is simply a guideline.

Q 44. At one of the places in India, if you stand on the seashore and watch the sea, you will find that the sea water recedes from the shore line a few kilometers and comes back to the shore, twice a day, and you can actually walk on the sea floor when the water recedes. This unique phenomenon is seen at
a) Bhavnagar
b) Bheemunipatnam
c) Chandipur
d) Nagapattinam
Ans: c
UPSC IAS aspirant should be a perennial¬†learner. He should gain knowledge from all the possible ways and not just books. Someone shared this question was given on a chocolate wrapper ūüôā

Q 46. Due to some reasons, if there is a huge fall in the population of species of butterflies, what could be its likely consequence/consequences?
1. Pollination of some plants could be adversely affected.
2. There could be a drastic increase in the fungal infections of some cultivated plants.
3. It could lead to a fall in the population of some species of wasps, spiders and birds.
Select the correct answer using the code given below:
a) 1 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2 and 3
Ans: c

[SCS]: If words used in options are definite or exact in statement like drastic/enormous. Then circle it and look it with suspicion. Most of the time it turns out to be wrong option.

Q 47. It is possible to produce algae based biofuels, but what is/are the likely limitation(s) of developing countries in promoting this industry?
1. Production of algae based biofuels is possible in seas only and not on continents.
2. Setting up and engineering the algae based biofuel production requires high level of expertise/technology until the construction is completed.
3. Economically viable production necessitates the setting up of large scale facilities which may raise ecological and social concerns.
Select the correct answer using the code given below:
a) 1 and 2 only
b) 2 and 3 only
c) 3 only
d) 1, 2 and 3
Ans: b

Again our friend “Only” helping us to arrive at the answer.

Q 55. The term ‚ÄėM-STrIPES‚Äô is sometimes seen in the news in the context of
a) Captive breeding of Wild Fauna
b) Maintenance of Tiger Reserves
c) Indigenous Satellite Navigation System
d) Security of National Highways
Ans: b
STrIPES -> Tiger

Q 56. What is/are the most likely advantages of implementing ‚ÄėGoods and Services Tax (GST)‚Äô?
1. It will replace multiple taxes collected by multiple authorities and will thus create a single market in India.
2. It will drastically reduce the ‚ÄėCurrent Account Deficit‚Äô of India and will enable it to increase its foreign exchange reserves.
3. It will enormously increase the growth and size of economy of India and will enable it to overtake China in the near future.
Select the correct answer using the code given below:
a) 1 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2 and 3
Ans: a
Statements are not deterministic.

Q 58. Consider the following statements:
1. India has ratified the Trade Facilitation Agreement (TFA) of WTO.
2. TFA is a part of WTO’s Bali Ministerial Package of 2013.
3. TFA came into force in January 2016.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3
Ans: a

[SCS]: Again UPSC does not expect you to remember some event that happened a year back in 2016. 
TFA came into being in Feb, 2017. (Regular news reader in advantage). Eliminate 3, only option (a) remains.

72. Which of the following are envisaged by the Right against Exploitation in the Constitution of India?

1. Prohibition of traffic in human beings and forced labour
2. Abolition of untouchability
3. Protection of the interests of minorities
4. Prohibition of employment of children in factories and mines
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: c
UPSC is also known for breaking the foundation ūüôā

80. With reference to ‚ÄėNational Investment and Infrastructure Fund‚Äô, which of the following statements is/are correct?
1. It is an organ of NITI Aayog.
2. It has a corpus of Rs. 4,00,000 crore at present.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans: d
4L crore is too much money more than our defense budget

85. With reference to the role of UN-Habitat in the United Nations programme working towards a better urban future, which of the statements is/are correct ?
1. UN-Habitat has been mandated by the United Nations General Assembly to promote socially and environmentally sustainable towns and cities to provide adequate shelter for all.
2. Its partners are either governments or local urban authorities only.
3. UN-Habitat contributes to the overall objective of the United Nations system to reduce poverty and to promote access-to safe drinking water and bask sanitation.
Select the correct answer using the code given below :
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 only

Ans. B
Only word is a savior¬†ūüôā

86. With reference to ‚ÄėNational Skills Qualification Framework (NSQF)‚Äô, which of the statements given below is/are correct?
1. Under NSQF, a learner can acquire the certification for competency only through formal learning.
2. An outcome expected from the implementation of NSQF is the mobility between vocational and general education:
Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Ans. b
Only thing you need to know is to identify only word ūüôā

1) What is/are the purpose/purposes of `District Mineral Foundations’ in India?
1.     Promoting mineral exploration activities in mineral-rich districts
2.     Protecting the interests of the persons affected by mining operations
3.     Authorizing State Governments to issue licences for mineral exploration
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Solution: B
[Super Common Sense]: ¬†The name says ‚ÄúFoundation‚ÄĚ. That means it is meant for welfare. The only option which has welfare orientation is option 2.

2) With reference to the ‚ÄėTrans-Pacific Partnership‚Äô, consider the following statements :
1.     It is an agreement among all the Pacific Rim countries except China and Russia.
2.     It is a strategic alliance for the purpose of maritime security only.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Solution: D
[Super Common Sense]: ¬†‚ÄúOnly‚ÄĚ & ‚Äúall‚ÄĚ words raises suspicion. Pacific Rim includes many small and economically insignificant countries hence cannot be true.

3) Consider the following statements :
The India-Africa Summit
1.     held in 2015 was the third such Summit
2.     was actually initiated by Jawaharlal Nehru in 1951
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Solution: a
[Super Common Sense]:  Many African countries were not even independent in 1951. So no point of India-Africa summit at that time.

4) With reference to an initiative called ‚ÄėThe Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB)‚Äô, which of the following statements is/are correct?
1.     It is an initiative hosted by UNEP, IMF and World Economic Forum.
2.     It is a global initiative that focuses on drawing attention to the economic benefits of biodiversity.
3.     It presents an approach that can help decision-makers recognize,   demonstrate and capture the value of ecosystems and   biodiversity.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Solution: C
[Super Common Sense]:  Environment, IMF and World Economic Forum is a very odd combination.

5) With reference to ‚ÄėRed Sanders‚Äô, sometimes seen in the news, consider the following statements:
1.     It is a tree species found in a part of South India.
2.     It is one of the most important trees in the tropical rain forest areas of South India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Solution: a
[Super Common Sense]: ¬†‚Äúmost important trees‚ÄĚ? who certifies a tree as most important? Important to whom? Man or Environment?. Also red sanders smuggling in Andhra¬†region (Eastern ghats) was in news & this region does not¬†have rain forest

6) What is ‚ÄėGreenhouse Gas Protocol‚Äô?
(a) It is an international accounting tool for government and business leaders to understand, quantify and manage greenhouse gas emissions
(b) It is an initiative of the United Nations to offer financial incentives to developing countries to reduce greenhouse gas emissions and to adopt eco-friendly technologies
(c) It is an inter-governmental agreement ratified by all the member countries of the United Nations to reduce greenhouse gas emissions to specified levels by the year 2022
(d) It is one of the multilateral REDD+ initiatives hosted by the World Bank
Solution: A
[Super Common Sense]: ¬†‚Äúratified by all the member countries‚ÄĚ is something unimaginable hence wrong. If it‚Äôs an initiative for financial incentive they don‚Äôt name it as protocol.

8) With reference to ‚ÄėBitcoins‚Äô, sometimes seen in the news, which of the following statements is/are correct?
1.     Bitcoins are tracked by the Central Banks of the countries.
2.     Anyone with a Bitcoin address can send and receive Bitcoins from anyone else with a Bitcoin address.
3.     Online payments can be sent without either side knowing the identity of the other.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Solution: B
[Super Common Sense]:  Option 1 and subsequent options are contradictory. If payments can be made without knowing identity then how central banks can track bitcoins?

9) Which of the following is not a member of `Gulf Cooperation Council’?
(a) Iran
(b) Saudi Arabia
(c) Oman
(d) Kuwait
Solution: A
[Super Common Sense]:  GCC is a gang of rich countries. Iran does not belong in that group. Also Iran and Saudi are rival to each other.

10)¬†Regarding ‚ÄėAtal Pension Yojana‚Äô, which of the following statements is/are correct?
1.     It is a minimum guaranteed pension scheme mainly targeted at unorganized sector workers.
2.     Only one member of a family can join the scheme.
3.     Same amount of pension is guaranteed for the spouse for life after subscriber’s death.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Solution: C
[Super Common Sense]: ¬†Remind yourself the principle of “Right to equality”. Only one member in a family? Pension is an individual right not family right. Same applies¬†to spouse in order to uphold¬†equality.

11) On which of the following can you find the Bureau of Energy Efficiency Star Label?
1.     Ceiling fans
2.     Electric geysers
3.     Tubular fluorescent lamps
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Solution: D
[Super Common Sense]: ¬†All the electrical equipment‚Äôs which are frequently used by many people must have efficiency star label.‚Äč Hence all correct.

12) Consider the following statements:
1.     The International Solar Alliance was launched at the United Nations Climate Change Conference in 2015.
2.     The Alliance includes all the member countries of the United Nations.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
[Super Common Sense]:  All members of UN? What about countries who don’t receive sunlight for 6 months in a year (like arctic council countries). Hence it cannot be all the countries in UN.

13. In the cities of our country, which among the following atmospheric gases are normally considered in calculating the value of Air Quality Index?
1.     Carbon dioxide
2.     Carbon monoxide
3.     Nitrogen dioxide
4.     Sulfur dioxide
5.     Methane
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 4 and 5 only
(d) 1, 2, 3, 4 and 5
Solution: b
[Super Common Sense]:  Co2 is released by both animals & plants. It can never be used as an indicator of Air Quality. Eliminate Co2, you will be left with only Option b.

14. With reference to `Astrosat’, the astronomical observatory launched by India, which of the following statements is/are correct?
1.     Other than USA and Russia, India is the only country to have launched a similar observatory into space.
2.     Astrosat is a 2000 kg satellite placed in an orbit at 1650 km above the surface of the Earth.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Solution: d
[Super Common Sense]:  Astrosat is not a highly technically challenging project. So japan, European countries would have already done it. PSLV cannot carry 2000kg satellite

15. Recently, which of the following States has explored the possibility of constructing an artificial inland port to be connected to sea by a long navigational channel?
(a) Andhra Pradesh
(b) Chhattisgarh
(c) Karnataka
(d) Rajasthan
Solution: D

[Super Common Sense]:  Karnataka & Andra don’t need that as they have coastal line. Rajasthan is far from seashore compared to Chhattisgarh hence Rajasthan is the correct answer.

16. With reference to the Agreement at the UNFCCC Meeting in Paris in 2015, which of the following statements is/are correct?
1.     The Agreement was signed by all the member countries of the UN and it will go into effect in 2017.
2.¬†¬†¬†¬†¬†The Agreement aims to limit the greenhouse gas emissions so that the rise in average global temperature by the end of this century does not ¬†exceed 2 ¬įC or even 1.5 ¬įC above pre-industrial levels.
3.     Developed countries acknowledged their historical responsibility in global warming and committed to donate $ 1000 billion a year from 2020 to help developing countries to cope with climate change.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Solution: b
[Super Common Sense]: ¬†¬†Again ‚Äúall the member countries of the UN‚ÄĚ cannot be true. $1000 is huge money and unimaginable that developed countries would agree to give that much money

17. A recent movie titled The Man Who Knew Infinity is based on the biography of
(a) S. Ramanujan
(b) S. Chandrasekhar
(c) S. N. Bose
(d) C. V. Raman
Solution: A
[Super Common Sense]:   Infinity -> Maths-> S. Ramanujan

18) Which of the following statements is/are correct?
1.     A Bill pending in the Lok Sabha lapses on its prorogation.
2.     A Bill pending in the Rajya Sabha, which has not been passed by the Lok Sabha, shall not lapse on dissolution of the Lok Sabha.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Solution: B
[Super Common Sense]:  prorogation means discontinue a session not dissolution hence nothing should lapse. Something which is pending and not passed by other also cannot lapse logically.

19) Which of the following is/are the indicator/indicators used by IFPRI to compute the Global Hunger Index Report?
1.     Undernourishment
2.     Child stunting
3.     Child mortality
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 3 only
Solution: C
[Super Common Sense]:  Think what all hunger leads to? Undernourishment, stunting and mortality. Hence they become indicators

20) Which of the following measures would result in an increase in the money supply in the economy? (2012)

[SCS: Increased money supply in the economy means direction of money flow should be from bank to public/government]
a. Purchase of government securities from the public by the Central Bank
[SCS: Here public gets money by selling securities hence correct]
b. Deposit of currency in commercial banks by the public
[SCS: Public is not getting money, its banks who are getting money hence false]
c. Borrowing by the government from the Central Bank
[SCS: Government gets money hence correct]
d. Sale of government securities to the public by the Central Bank
[SCS: Direction of money flow is from public to bank, hence incorrect]
Select the correct answer using the codes given below :

(a) 1 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1 and 3
(d) 2, 3 and 4

Solution (c)

[Super common sense]: Remember the formula-> Increased money supply in economy is possible only when money flows from Banks to public/government.

21) There has been a persistent deficit budget year after year. Which action/actions of the following can be taken by the Government to reduce the deficit?

  1. Reducing revenue expenditure
  2. Introducing new welfare schemes
  3. Rationalizing subsidies
  4. Reducing import duty

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Solution: C
[Super Common Sense]:  new welfare schemes will increase the expenditure and cannot reduce deficit. Strike out option 2 and we know Option 3 is right.

22) The establishment of ‚ÄėPayment Banks‚Äô is being allowed in India to promote financial inclusion. Which of the following statements is/are correct in this context?

  1. Mobile telephone companies and supermarket chains that are owned and controlled by residents are eligible to be promoters of Payment Banks.
  2. Payment Banks can issue both credit cards and debit cards.
  3. Payment Banks cannot undertake lending activities.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3
Solution: B
[Super Common Sense]:  If they cannot undertake lending activities then they cannot issue credit cards also. So option 2 is incorrect. Strike out option 2 you will be left with only option b in answer.

23) Which of the following is/are included in the capital budget of the Government of India?

  1. Expenditure on acquisition of assets like roads, buildings, machinery, etc.
  2. Loans received from foreign governments
  3. Loans and advances granted to the States and Union Territories

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Solution: D
[Super Common Sense]:¬† Capital means in layman‚Äôs language that is which is non-recurring. All above expenditure are not recurring expenditure’s hence part of capital budget.

24) What is/are the importance/importances of the ‚ÄėUnited Nations Convention to Combat Desertification‚Äô?

  1. It aims to promote effective action through innovative national programmes and supportive inter-national partnerships.
  2. It has a special/particular focus on South Asia and North Africa regions, and its Secretariat facilitates the allocation of major portion of  financial resources to these regions.
  3. It is committed to bottom-up approach, encouraging the participation of local people in combating the desertification.

Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Solution: C
[Super Common Sense]:  Here desertification means problem of degraded lands. And this problem is not restricted to just South Asia & Africa. Hence option 2 is incorrect

25. With reference to the Cabinet Mission, which of the following statements is/are correct?
(2015)
1. It recommended a federal government.
2. It enlarged the powers of the Indian courts.
3. It provided for more Indians in the ICS.
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 only
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) None
[Super Common Sense]: Ans: a (1 only)
What we know is Cabinet Mission of 1946 was aimed to discuss and plan for the transfer of power from the British government to Indian leadership to provide India with independence. Here main thing is transfer of power and nature of government in India. Enlarging powers of courts and more Indians in ICS looks very insignificant at that time when India was planning complete independence. Hence, answer is only 1

No comments.

Scroll Up